Συρίγο είσαι ένα ακροδεξιό και πολεμόχαρο καθίκι…

αναδημοσίευση από http://athens.indymedia.org/post/1578188/

Συρίγο είσαι ένα ακροδεξιό και πολεμόχαρο καθίκι…

Το απόγευμα της Δευτέρας 25/09/2017 ο Όμιλος Πολιτικού & Κοινωνικού Προβληματισμού, ένα σχήμα πρώην πασόκων και νυν ποταμίσιων που προσδοκά να παίζει ρόλο στα τοπικά κέντρα εξουσίας, φιλοξένησε τον πράκτορα του υπουργείου εξωτερικών και καθηγητή διεθνων σχέσεων της Παντείου Α. Συρίγο, σε μια εκδήλωση με τον εύγλωττο τίτλο “Η Ελλάδα και η συσσώρευση γεωπολιτικής αστάθειας”.

Μετά από κάλεσμα της Αυτόνομης Συνέλευσης Μεταβατικού (φοιτητές/τριες από τα τμήματα ΒΕΤ & ΜΕΥ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) 40 και πλέον συντρόφισσες/οι παρεμβήκαμε και διακόψαμε την εκδήλωση, μοιράζοντας κείμενα, φωνάζοντας συνθήματα, κλείνοντας τα φώτα, σαμποτάροντας τις καλωδιώσεις της ηχητικής εγκατάστασης και του προτζέκτορα. Παραμείναμε στο χώρο σχεδόν 30′, χωρίς να λείψουν οι αντεγκλήσεις με το κοινό. Τα πανό που ανοίχτηκαν μπροστά από το κοινό έγραφαν “Συρίγο είσαι ένα ακροδεξιό και πολεμόχαρο καθίκι” και “Εθνική ενότητα και επεκτατισμός, ο εχθρός μας είναι εδώ και είναι ταξικός”.

Ακολουθεί το κείμενο:

ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΡΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥ

Από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι και σήμερα το ελληνικό κράτος με τα μέσα του μας έχει βομβαρδίσει με έννοιες όπως χρέος, PSI, μέτρα αντισταθμιστική ή μη. Αυτή είναι η μια μεριά του νομίσματος, η οικονομική θα λέγαμε. Κινήσεις που στόχευαν και συνεχίζουν να στοχέυουν στην όλο και περισσότερο υποτίμηση της τάξης μας και των ζωών μας. Παράλληλα με αυτή το ελληνικό κράτος πάλι με τα μίντια του μας εξοικείωσε με έννοιες όπως πετρέλαια, ΑΟΖ, οπλικά συστήματα, και με λόγια μεγάλα και τρανά γύρω από το αξιόμαχο του ελληνικού στρατου. Αυτή είναι η άλλη μεριά του νομίσματος, η εθνικιστική- η μιλιταριστική θα λέγαμε. Ο σκοπός των δύο αυτών ιδεολογημάτων ήταν ξεκάθαρος. Η Ελλαδίτσα μας μπορεί να περνά δύσκολες ώρες μιας και χρωστά στους πάντες, αλλά η έξοδος και η σωτηρία θα έρθει μέσα από εθνική ενότητα,συμφιλίωση και μπόλικο μιλιταρισμό.Τι κι αν την κρίση δεν τη δημιούργησαμε εμείς και την παρήγαγαν τα αφεντικά, οι τραπεζίτες και τα κράτη;Τι κι αν από τα 4 μνημόνια τα μεγαλύτερα ποσά από τις δόσεις πάνε για να μη φαλυρρίσουν οι τράπεζες; Η αιτία των δεινών μας οφείλεται στην κακιά Μερκελ, τον κακο Σόιμπλε και αυτοι οι Τούρκοι τι σκατα θέλουν στο Αιγαίο μας και στους αιθέρες μας.

Ένας άλλος στόχος των παραπάνω ιδεολογημάτων, ήταν και είναι να ταυτίζονται οι επιδιώξεις και τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους με αυτά των υπηκκόων του.Δηλαδή να αφομοιώνονται και να αναπαράγονται απο τους πολίτες αυτής της χωρας οι επεκτατικές βλέψεις του ελληνικού ιμπεριαλισμού. Να θέλουν οι πολίτες αυτής της χώρας πίσω τις αλύτρωτες πατρίδες, να θέλουν πίσω τη μικρούλα αδερφή τους και να ονειρεύονται νέα εδάφη στη Μακεδονία. Άραγε ποιος θα πάει να πολεμήσει και να σκοτωθεί για όλα αυτά και με τι αντίκριμα. Φτωχός και εκμεταλλευόμενος γεννήθηκε, φτωχός και εκμεταλλευόμενος έζησε, φτωχός και εκμεταλλευόμενος πολέμησε και πέθανε ή συνέχισε να ζει. Την ίδια ώρα που η πλειοψήφία από αυτούς είναι άνεργοι ή ζουν στην επισφάλεια ή στην καλύτερη παλέυουν για ένα μεροκάματο του κώλου.Η αποδοχή της εθνικιστικής αφήγησης για τα αίτια της καταπίεσης και εκμετάλλευσης της εργατική τάξης είναι αντίθετη με τις επιδιώξεις της για την ολική της απελευθέρωση και χειραφέτηση.Ο εχθρός μας είναι εδώ και είναι Έλληνας. Είναι το ελληνικό αφεντικό στη δουλειά, είναι οι έλληνες τραπεζίτες, είναι οι έλληνες πολιτικοί, είναι και οι αρκετοί καθηγητάδες στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

Ο Α. Συρίγος είναι ένας τύπος που κόβει και ράβει στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής του ελληνικού κράτους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έχει διετελέσει σύμβουλος στο ΕΘ.Κ.ΕΠΙΧ. έχοντας λόγο σε διάφορα «θερμά» ή όχι και τόσο επεισόδια που έχουν συμβεί με την Τουρκία. Είναι μέλος του ακροδεξιού thinktank «Δίκτυο 21» παρέα με άλλα γνωστά ακροδεξιά σκουλήκια, όπως ο Φ. Κρανιδιώτης ή ο Α. Σαμαράς. Έχει διετελέσει ειδικός σύμβουλος σε θέματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης από πόστο του Υπ. Εξ., όπως επίσης και σύμβουλος διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στο Υπ.Ε.Π.Θ. Σήμερα, αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Καθημερινή», διαδάσκει στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Παντείου και διεξάγει έρευνες στο «Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων». Απότελέι εν’ ολίγοις ένα τόσο χρήσιμο βέλος στη φαρέτρα του ελληνικού ιμπεριαλισμού. Είναι ένας τύπος που εδώ και 25 χρόνια όσες κυβερνήσεις και να άλλαξαν, αυτός παραμένει πάντα εκεί. Πιστός εκφραστής των επεκτατικών σχεδίων του ελληνικού κράτους και σύμβουλος των κυβερνήσεων. Η γνώμη του είναι αυτή που μέτρησε ακόμα και στη διαχείριση του προσφυγικού και οι προτάσεις του ακολουθήθηκαν καρμπόν από τους γιαλαντζί αριστερούς συριζαίους1.Και είναι κι ένας τύπος που μαζί με δαπίτες και μπάτσους εντός πανεπιστημιακού ασύλου συνέλαβαν φοιτητή για αναγραφή συνθημάτων σε τοίχο. Σιχαμένος τύπος δηλαδή.

Ο τύπος αυτός έρχεται να μιλήσει για όλα αυτά στην πόλη μας. Έρχεται να πείσει τους πολίτες των Ιωαννίνων ότι οι κρατικές συγκρούσεις και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις είναι ζητήματα που αφορούν όλους τους πολίτες και ότι οι ορέξεις του ελληνικού κράτους για πόλεμο πρέπει να υιοθετηθούν από όλους μας. Για μας η εκδήλωση αυτή έρχεται να συμβάλλει στην κοινωνική νομιμοποίηση του μιλιταρισμού και τη διάχυση της εθνικισμού που είναι διαλυτικός για την ενότητα της τάξης των εκμεταλλευόμενων.Αλλά τι να περιμένει κανέις από ένα ακροδεξιό και πολεμόχαρο καθίκι;

Χρέος μας είναι η αποδόμηση των ιδεολογημάτων της εθνικής ενότητας.Χρέος μας είναι η εναντίωση στον ελληνικό στρατό, στον εθνικό κορμό και τα τσιράκια του. Να πάνε αυτοί να σκοτωθούν για τα πιστεύω τους και τα συμφέροντά τους. Ο δικός μας πόλεμος είναι άλλος και είναι ταξικός.

1Περιοδικό ZERO YEARS, σκέψεις για το τέλος του κόσμου από προλεταριακές θέσεις, 04/17, #3

Αυτόνομη Συνέλευση Μεταβατικού & διεθνιστές/ τριες σύντροφοι/ ισσες

Related Images: