7ο Αντιμιλιταριστικό Διήμερο – 8/9 Σεπτέμβρη 2017

7ο Αντιμιλιταριστικό Διήμερο – 8/9 Σεπτέμβρη 2017

πρόγραμμα:

Παρασκευή 8/9/17,  Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος

εκδήλωση-συζήτηση:

ΚΥΠΡΟΣ: ΤΟ ΑΒΥΘΙΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡO // κυπριακό, ΑΟΖ, μιλιταρισμός και αντιστάσεις στο νησί

19:00 1ο μέρος:

Ιστορική Αναδρομή: από την ΕΟΚΑ στο σχέδιον Ανάν και το άνοιγμα των οδοφραγμάτων

21:00 2ο μέρος:

Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, κυπριακό, οι 6 στρατοί στο νησί, μιλιταρισμός & αντιμιλιταρισμός

εισήγηση: antifa λευkoşa

*το πρόγραμμα θα τηρηθεί αυστηρά λόγω του μεγάλου όγκου της θεματολογίας

____________________________________________

Σάββατο 9/9/17, 22:00, Θεατράκι/ Σκάλα

αντιμιλιταριστική συναυλία:

Johny Carbonaras, Monovine, Σατραπς, Jezies, De Montibus

*σε περίπτωση βροχής η συναυλία θα φιλοξενηθεί στην κατάληψη Αντιβίωση

 

____________________________________________

περιληπτικά για την εκδήλωση:

Θα ξεκινήσουμε με μια ιστορική αναδρομή για να γίνει κατανοητό το κοινωνικό/πολιτικό/πολιτισμικό πλαίσιο της Κύπρου. Το πρώτο κομβικό σημείο είναι η ένοπλη εθνικιστική οργάνωση ΕΟΚΑ, που δημιουργήθηκε το 1955 όταν ακόμα η Κύπρος ήταν αγγλική αποικία, μετά από χρόνια άλλων προσπαθειών για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα – το έθνος σαν ιδεολόγημα δεν υπήρχε καν πριν από τον 20ο αιώνα, η αποιοκρατική κυβέρνηση ξεκίνησε έναν τέτοιο διαχωρισμό, ενώ πριν αυτό συνέβαινε σε πιο μικρή έκταση και σε σχέση με θρησκείες/γλώσσες.  Θα δούμε το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του ‘60, την έκρυθμη κατάσταση από το ‘63 και μετά, τις ένοπλες παρακρατικές ομάδες ε/κ και τ/κ φασιστών, το πραξικόπημα του ‘74 από ε/κ φασίστες με τη στήριξη της χούντας στην Ελλάδα, τον πόλεμο που ακολούθησε. Ακολούθως μεταφερόμαστε στην μεταπολεμική κοινωνία με το “οικονομικό θαύμα” βασισμένο στην φτηνή εργασία προσφύγων, το νέο κοινωνικό συμβόλαιο όσο αφορά το κυπριακό και τις νέες μορφές του εθνικισμού. Θα δούμε τους θανάτους των Ισαάκ και Σολωμού, το φιάσκο με τους πυραύλους S-300, την ένταξη στην Ε.Ε., το σχέδιο Ανάν και το δημοψήφισμά του, και το άνοιγμα των οδοφραγμάτων του 2003.

Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιάσουμε σύντομα την οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ με τις γειτονικές της χώρες, και τα κύρια σημεία των ΑΟΖ γενικότερα.  Θα δούμε την λειτουργία της κυπριακής ΑΟΖ (και των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που περιέχει), ως κίνητρο λύσης του κυπριακού ζητήματος και τα γεωπολιτικά συμφέροντα που την κινούν, αλλά και ως εργαλείο στα πλαίσια του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού στη Μεσόγειο, με το Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, την κρίση των Ιμίων στο παρελθόν, καθώς και τη διαμάχη Ελλάδας και Κύπρου με την Τουρκία για τα κυριαρχικά δικαιώματα των ΑΟΖ στο παρόν.

Το τρίτο μέρος θα είναι μια ανάλυση γύρω από το κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες επίλυσής του. Ξεκινώντας από το 2003, θα δούμε τη μεθόδευση του Τάσσου Παπαδόπουλου και την συντριπτική απόρριψη λύσης στο δημοψήφισμα. Ο επόμενος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ των πιο προοδευτικών Ταλάτ-Χριστόφια δεν προχωρούσε και εκλέχθηκε ο συντηρητικός Έρογλου από τους τ/κ κλείνοντας τον κύκλο. Οι Αναστασιάδης/Ακκιντζί ήταν οι επόμενοι που πήραν τη σκυτάλη με ενδεχόμενη λύση να καταρρέει με ευθύνη της ε/κ πλευράς. Θα συζητήσουμε για τα διάφορα κίνητρα αλλά και την κινηματική ανάλυση που λέει πως οι κυρίαρχοι βολεύονται με διχοτόμηση ως τρόπο μονοπώλησης της εξουσίας τους. Τέλος, θα κοιτάξουμε τις θέσεις του α/α χώρου και γιατί υποστηρίζουμε μια ενδεχόμενη λύση ομοσπονδίας.

Στο τέταρτο και τελευταίο κομμάτι της παρουσίασης θα δούμε για τον μιλιταρισμό που συντηρείται κοινωνικά και τα μικρά αντιμιλιταριστικά εγχειρήματα/κινήματα με παραδείγματα δράσεων και τη σημασία τους. Στο νησί υπάρχουν 6 (!) διαφορετικοί στρατοί (Ε/Κ, Τ/Κ, ΕΛΔYΚ, ΤΟΥΡΔYΚ, Βρετανικές βάσεις, δύναμη των ΗΕ). Θα αναλύσουμε το ρόλο του ελληνικού στρατιωτικού συμπλέγματος με τη μορφή της ΕΛΔYΚ, αλλά και τον ρόλο και τη δομή της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ). Τέλος θα δούμε πως αντιμετωπίζονται κοινωνικά συμβάντα που αναδεικνύουν το νόημα του στρατού (όπως αυτοκτονίες, ατυχήματα ή η έκρηξη στο Μαρί το 2011) αλλά και πως αναπτύσσονται κοινωνικές αντιστάσεις και άμυνες απέναντι στη στρατιωτική μηχανή με απρόσμενους τρόπους.

____________________________________________

Στη διάρκεια του φεστιβάλ θα διατίθεται το T-shirt & “Τρελόχαρτο” για την οικονομική ενίσχυση ολικών αρνητών στράτευσης.

Related Images: