Ενημέρωση από το δεύτερο στρατοδικείο του Μ. Τόλη (14/5/2015, Ιωάννινα)

2o-stratodikeio-m.tolh---14-05-2015

Στις 14/5/2015 ο ολικός αρνητής στράτευσης Μ. Τόλης δικάστηκε από το στρατοδικείο Ιωαννίνων για το αδίκημα της ανυποταξίας. Τι κι αν πριν ένα χρόνο καταδικάστηκε και πάλι πρωτόδικα από το στρατοδικείο Ρουφ στην Αθήνα για το ίδιο αδίκημα; Η κρατική εκδικητικότητα έχει προβλέψει το «διαρκές» του αδικήματος της ανυποταξίας ώστε να εξασφαλίζεται η συνεχής δίωξη των αρνητών στράτευσης. Έτσι, φτάνουμε στην τραγελαφική κατάσταση, ενώ είναι ήδη στο εφετείο η υπόθεση του συντρόφου, να δικάζεται και πάλι πρωτόδικα ουσιαστικά για το ίδιο αδίκημα. Αντίστοιχα προβαίνει και στην επανεπιβολή του προστίμου των 6000 ευρώ με σκοπό την οικονομική και κοινωνική εξόντωση των αρνητών. Στον Μ.Τόλη έχουν ήδη επιβληθεί 2 εξαχίλιαρα τα οποία και δεν αποπληρώνει, όπως και όλα τα μέλη του Ξυπόλυτου Τάγματος καθώς και άλλοι ολικοί αρνητές στράτευσης.

Εμείς, ως Ξυπόλυτο Τάγμα, επιλέξαμε την ανάδειξη του ζητήματος στην πόλη προκειμένου να γίνει φανερό ότι απέναντι στους χακί εκβιασμούς όχι μόνο δε λυγίζουμε αλλά αντιθέτως τους αξιοποιούμε για την ανάδειξη την επικαιρότητας του προτάγματος, τη διάχυση του αντιμιλιταριστικού λόγου και τη προώθηση της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Σε αυτή τη συγκυρία, είχαμε και ένα λόγο παραπάνω: την ανάδειξη της σημασίας του εθνικισμού και του μιλιταρισμού για την αριστεροακροδεξιά κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ, τη συνέχεια του κράτους και των αντιδραστικών μηχανισμών του, τη διάλυση των αυταπατών που η νέα κυβέρνηση γέννησε σε κομμάτια του ανταγωνιστικού κινήματος. Για αυτό προχωρήσαμε σε μια καμπάνια που είχε ως αποκορύφωμα την παρουσία μας στο στρατοδικείο.

Το πρωϊνό της 14ης Μαΐου, περίπου 80 συντρόφισσες/φοι από τα Γιάννενα, μάρτυρες και αλλυλέγγυες/οι από την Ελλάδα, αλλά και από Κροατία και Σερβία, παρευρεθήκαμε εντός και εκτός του στρατοδικείου.

Η δίκη ξεκίνησε με δύο ενστάσεις από την πλευρά της υπεράσπισης: η πρώτη για «αναρμοδιότητα» (δε μπορεί να δικάζονται πολίτες από στρατοδικεία) και η δεύτερη για «εκκρεμοδικία» (δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμα η πρωτόδικη καταδίκη του Ρουφ). Και οι δύο ενστάσεις απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και ισχνή επιχειρηματολογία.

Στη συνέχεια, και αφού αναγνώστηκε η δημόσια δήλωση ολικής άρνησης στράτευσης του Μ. Τόλη, που συνυπέγραφε με άλλους τρεις συντρόφους, το λόγο πήρε ο πρώτος μάρτυρας ολικός αρνητής, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόταγμα της ολικής άρνησης στράτευσης και στην καταστολή των αντιμιλιταριστών, επικεντρώνοντας στο διοικητικό πρόστιμο των 6000 ευρώ που υποτίθεται θα καταργούσε ο Σύριζα. Κατέστησε σαφές ότι σε εκείνη την αίθουσα δεν δικαζόταν πρόσωπα αλλά οι αντιμιλιταριστικές ιδέες και δράσεις, ενώ ανέδειξε τη συνέχεια της καταστολής από τους αριστερούς διαχειριστικές του αστικού κράτους.

Στη συνέχεια κλήθηκε ο σύντροφος-μάρτυρας από το Ζάγκρεμπ. Αναφέρθηκε στο ιστορικό του γιουγκοσλαβικού πολέμου και ανέδειξε, εκτός από τη βαρβαρότητα του πολέμου, τις αντιμιλιταριστικές δράσεις της εποχής. Μέσα από προσωπικές εμπειρίες και τα βιώματα που αποκόμισε από τον πόλεμο, ενημέρωσε πώς ευρύτατα κομμάτια του γιουγκοσλαβικού πληθυσμού αντιστάθηκαν στην εθνικιστική λαίλαπα και οργάνωσαν τη διεθνιστική αντιπολεμική δράση, σημαντικό κομμάτι της οποίας ήταν η άρνηση στράτευσης, η λιποταξία και η αλληλεγγύη προς αυτούς που επέλεξαν να μη συμμετέχουν στο γιουγκοσλαβικό σφαγείο (ο ίδιος ήταν ένας από αυτούς που αρνήθηκε να υπηρετήσει στο δεύτερο πόλεμο μεταξύ Σερβίας και Κροατίας, Μάης-Αύγουστος 1995). Επισήμανε επίσης τις τραγικές συνέπειες του πολέμου στις κοινωνίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας γενικά, αλλά και στους φαντάρους ειδικότερα (μεταπολεμικά τραύματα, αυτοκτονίες κτλ.). Ανέδειξε τέλος την αναγκαιότητα της αντιμιλιταριστικής δράσης σε καιρούς «ειρήνης», γιατί όπως είπε «όταν ξεσπάει ο πόλεμος είναι πλέον αργά». Το ιστορικό του πολέμου και την αντιπολεμική δράση συντρόφων/ισσών στα Βαλκάνια είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε και να συζητήσουμε αναλυτικά με την βοήθεια των συντρόφων από την πρώην Γιουγκοσλαβία, την προηγούμενη μέρα, 13/5/2015, σε εκδήλωση στον Α.Κοι.Χ.Ι. Για όποια ενδιαφέρεται, σύντομα το ηχητικό της εκδήλωσης θα είναι διαθέσιμο στο ηχοαρχείο του Αυτόνομου Ραδιοφώνου Ιωαννίνων.

Ακολούθησε η πολιτική τοποθέτηση του Μ. Τόλη. Επισημάνθηκε η εγκληματική δράση του ελληνικού στρατού ιστορικά και η εμπλοκή του ελληνικού κράτους στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας στο πλευρό των Σέρβων. Η έδρα έκανε φανερό ότι δεν είχε καμία διάθεση να ακούσει για την εγκληματική δραστηριότητα του στρατιωτικοπολιτικού συμπλέγματος της «περήφανης, μικρής πλην τίμιας πατρίδας τους» και με τις συνεχείς παρεμβάσεις της κατά την «ιερή στιγμή της απολογίας» (λόγια δικά τους) αποπειράθηκε να αφαιρέσει το λόγο. Μετά από διενέξεις και διακοπή της δίκης, η ένταση καταλάγιασε και περάσαμε στις ερωτήσεις. Στις ερωτήσεις ο ανεκδιήγητος εισαγγελέας «ξεδίπλωσε το ταλέντο» του, μιας και αμφισβήτησε την αντιμιλιταριστική συνείδηση του Μ. Τόλη επικαλούμενος τις αναβολές λόγω σπουδών. Με ένα στυλάκι καφενείου και εξυπνάδες (μόνο «τον βούλωσα» δεν είπε) μας προετοίμασε για την τύχη που θα είχαμε στις «επιτροπές συνείδησης» για έγκριση του δικαιώματος για εναλλακτική θητεία, στις οποίες μας προτρέπουν να πάμε, πράγμα που εμείς προφανώς και αρνούμαστε. Εντύπωση προκάλεσε η προσπάθεια να εμπλέξουν την οικογένεια του αρνητή στην υπόθεση, κάτι που είχαν προσπαθήσει να κάνουν στον ίδιο χώρο με παρόμοια σύνθεση έδρας στο στρατοδικείο του Δ. Νιώτη (ο σημερινός πρόεδρος ήταν τότε εισαγγελέας).

Μετά από ένα διάλειμμα ανακοινώθηκε η ποινή: 10 μήνες με διετή αναστολή, μετατρεπόμενοι προς 5 ευρώ/ημέρα σε περίπτωση που σπάσει η αναστολή, δύο μήνες περισσότεροι από την ποινή που είχε επιβάλλει το στρατοδικείο Ρουφ υπό την ακροδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν αναγνωρίστηκε επίσης το ελαφρυντικό των «μη ταπεινών κινήτρων».

eggrafo parakolou8hshs - 2o stratodikeio m.tolh - 14-05-2015Επιβεβαιώθηκε και επικαιροποιήθηκε η στόχευση από πλευράς κράτους του εσωτερικού εχθρού. Με ένα ντοκουμέντο που κατατέθηκε στη δίκη αποδεικνύεται ότι το κράτος δεν παίζει με όσους αμφισβητούν τον κεντρικό θεσμό καπιταλιστικής επέκτασης και εσωτερικής καταστολής, τον μηχανισμό του στρατού. Η αντιμιλιταριστική δράση ήταν, είναι και θα είναι αντικείμενο της Ε.Υ.Π., ενώ οι φάκελοί μας στα στρατιωτικά δικαστήρια θα φέρουν το διακριτικό «αρνητές στράτευσης». Από την πλευρά μας, σηκώνουμε το γάντι και παλεύουμε για την ενίσχυση, οργάνωση και συλλογική δράση του εσωτερικού εχθρού, που απειλεί την καπιταλιστική βαρβαρότητα και αντιπαλεύει με όρους δημόσιους και συλλογικούς τον εθνικισμό και το μιλιταρισμό. Η πάλη ενάντια στο στρατό γενικά και η άρνηση στράτευσης ειδικά, αποτελούν απαραίτητα βήματα για την οικοδόμηση του κόσμου που ονειρευόμαστε.

Θα θέλαμε ευχαριστήσουμε όλες τις συντρόφισσες και τους συντρόφους που στέκονται χρόνια τώρα στο πλευρό μας. Ειδικότερα όσες και όσους συμμετείχαν στην καμπάνια στις πόλεις τους, καθώς επίσης τους αναρχικούς συντρόφους από Βελιγράδι και Ζάγκρεμπ. Τις ανακοινώσεις της νεολαίας Σύριζα Ιωαννίνων και του τμήματος δικαιωμάτων Σύριζα τις εκλαμβάνουμε ως κακόγουστα αστεία. Το εμπόριο αλληλεγγύης ας το κρατήσουν για τον εαυτό τους και τους εσωτερικούς συσχετισμούς τους.

Υ.Γ. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ολικό αρνητή στράτευσης Θ. Χατζηαγγέλου που δικάζεται στις 17/6/2015 στο στρατοδικείο Ρουφ.

ΥΓ.1. Ενημερώνουμε τους καραγκιόζηδες ασφαλίτες και τους προϊσταμένους τους, που προσπάθησαν να φωτογραφίσουν συγγενείς, φίλους και αλληλέγγυους εντός της δικαστικής αίθουσας, ότι χάνουν το χρόνο τους αφού μας ξέρουν ακόμα και οι πέτρες.

asfalites 2o stratodikeio m.tolh - 14-05-2015

Related Images: