Το Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου είναι μια ετήσια αναρχική εκδήλωση που αλλάζει τοποθεσία κάθε χρόνο. Το φετινό φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο Αυτόνομο Κοινωνικό/Πολιτιστικό Κέντρο Nigdjezemska στο Zadar της Κροατίας 11-12 Σεπτέμβρη.
Στο φετινό φεστιβάλ συμμετείχαν σύντροφοι/ισσες από τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Σερβία, τη Λευκορωσία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Αυστρία και την Ελλάδα.
Στο χώρο του φεστιβάλ υπήρχαν βιβλία διάφορων ξενόγλωσσων εκδόσεων καθώς και έντυπο υλικό, εφημερίδες, μπροσούρες και περιοδικά διαφόρων συλλογικοτήτων.
Κατά την διάρκεια του τριήμερου φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν αρκετές εκδηλώσεις και συζητήσεις για διάφορα ζητήματα. Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.
Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με την παρουσίαση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στη Λευκορωσία και τις κατασταλτικές πολιτικές του κράτους απέναντι στο αναρχικό κίνημα. Η εκδήλωση, που επιμελήθηκε ο Αναρχικός Μαύρος Σταυρός Λευκορωσίας, παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και σε τέσσερις πόλεις της ελληνικής επικράτειας (Θεσ/νικη, Λάρισα, Αθήνα, Ιωάννινα). Ακολούθησε η εισήγηση από Κροάτες συντρόφους σχετικά με τις αντιπολεμικές δραστηριότητες στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας καθ ‘όλη τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας. Η συνεισφορά των ντόπιων στη συζήτηση μας διαφώτισε σχετικά με τα εμφανή -ακόμη και σήμερα- σημάδια από σφαίρες σε αρκετά κτίρια της πόλης, το παρελθόν της πόλης ως ρωμαϊκή και κατόπιν ιταλική κτήση, την άτυπη αναγόρευση της ως “escape city” (πόλη διαφυγής) κατά το γιουγκοσλαβικό σφαγείο (1992-95). Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώσαμε την ηλιθιότητα των υποστηρικτών του εθνικισμού (αυτή τη φορά στην κροατική του έκδοση), καθότι το βραχύβιο κράτος των Ustaše (Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας 1941-1945, φασιστικό/καθολικό καθεστώς υπεύθυνο για τον έλεγχο των εδαφών που κατέκτησε ο Άξονας στο χώρο του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας), το οποίο εμπνέει τους απανταχού Κροάτες φασίστες, πούλησε επ’ αμοιβή την πόλη στην Ιταλία (συνθήκες της Ρώμης). Ούτως ή άλλως, η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ σε κατειλημμένο κτίριο που πριν από 23 χρόνια βρισκόταν στην καρδιά της πολεμικής αναμέτρησης ως στρατόπεδο του γιουγκοσλαβικού στρατού (JNA), δημιουργεί τους αντίστοιχους αντιμιλιταριστικούς συνειρμούς. Προτελευταίοι παρουσίασαν οι σύντροφοι/ισσες από τη Σλοβενία, εξηγώντας μας τις κινήσεις των δημοτικών αρχών της Λιουμπλιάνα που στοχεύουν στον εξευγενισμό της πόλης και την προσέλκυση ακόμα περισσότερων τουριστών. Η βραδιά έκλεισε με την προβολή του ντοκυμαντέρ “Behind The Mask: Animal Liberation Front’’.
Το εναρκτήριο λάκτισμα του Σαββάτου δόθηκε με την παρουσίαση του συνεργατικού εκδοτικού εγχειρήματος “Ριζοσπαστική Θεωρία και Πράξη”, το οποίο είναι το πρώτο ανεξάρτητο συνεργατικό εκδοτικό εγχείρημα στη Ρωσία. Ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη λίστας βιβλίων, των οποίων η ανεύρεση τους σε αστυνομικό έλεγχο στην οικία μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό δικογραφίας βάσει του νόμου περί εξτρεμισμού. Στη συνέχεια έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση από συντρόφους από τη Γερμανία για τα “Κέντρα κράτησης και απελάσεων για Βαλκάνιους πρόσφυγες στη Γερμανία’’, την ανακύρηξη των βαλκανικών χωρών ως “ασφαλείς χώρες” (άρα και τους κατοίκους αυτών ως μη δικαιούχους ασύλου), ενώ συζητήθηκε η κατάσταση στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης στο πλαίσιο του παρόντος κύματος προσφύγων. Ακολούθησε μια πολύ εμπεριστατωμένη παρουσίαση του αναρχικού κινήματος στη Βαρκελώνη τα τελευταία 5 χρόνια, παρουσιάστηκαν οι διάφορες στρατηγικές του κοινωνικού πολέμου, τα δυνατά και αδύναμα σημεία των τωρινών αναρχικών θέσεων και οι μελλοντικές προοπτικές. Αναλύθηκε η συμμετοχή των αναρχικών στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες από τις καταλήψεις των πλατειών ως την υπεράσπιση του κοινωνικού κέντρου Can Vies και από τις διαδηλώσεις ενάντια στη λιτότητα ως τις γενικές απεργίες. Εμβόλιμα, δημιουργήθηκε ο απαραίτητος χρόνος στο πρόγραμμα ώστε να παρουσιαστεί το πολιτικό κάλεσμα στο ιδρυτικό συνέδριο της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης και ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σε σχέση με την κατάσταση του αναρχικού κινήματος στην Ελλάδα καθώς και ανταλλάχθηκαν εμπειρίες με συντρόφους από την αναρχική ομοσπονδία της Σλοβενίας. Ακολούθησε η παρουσίαση της εκδήλωσης “Ο ελληνικός μιλιταρισμός στην εποχή του Σύριζα’’ από το Ξυπόλυτο Τάγμα, πιο αναλυτικά παρουσιάστηκαν ζητήματα όπως η σημασία του στρατού για ένα κράτος, τόσο για τις εξωτερικές όσο και τις εσωτερικές υποθέσεις, τα γεωστρατηγικά συμφέροντα και οι επεκτατικές βλέψεις/στρατηγικές του ελληνικού κράτους, το πόσο παλιές και σταθερές είναι αυτές οι στρατηγικές και πως δεν αλλάζουν ανάλογα με το πιο κόμμα κρατάει τα ηνία της κυβέρνησης, ενώ τέλος αναλύθηκε η σχέση του Σύριζα με τον στρατό. Η μέρα έκλεισε με συναυλία και πάρτι στην κατάληψη.
Την Κυριακή, έγινε η παρουσίαση της Μεσογειακής αναρχικής συνάντησης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα 9-18 Οκτώβρη, καθώς και ενημέρωση/κάλεσμα για συμμετοχή στη Βαλκανική Αναρχική Συνάντηση της Θεσσαλονίκης 11-14 Οκτώβρη. Αποχαιρετιστήκαμε με αναγνωριστικές τοποθετήσεις και προτάσεις για το επόμενο φεστιβάλ.
Το Βαλκανικό φεστιβάλ βιβλίου είναι ένας θεσμός που ελπίζουμε να πραγματοποιείται κάθε χρόνο και πιο μαζικά. Από τη μια αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με συντρόφους/ισσες, να ενημερωθούμε πιο άμεσα για την πολιτική και οικονομική κατάσταση σε διάφορες χώρες καθώς και για τις δράσεις και την παρουσία των συντρόφων/ισσων σε αυτές. Από την άλλη τα φεστιβάλ βιβλίου συμβάλλουν στην προώθηση της κουλτούρας της αυτομόρφωσης, της πολιτικής και θεωρητικής αναζήτησης, της διατήρησης της κοινωνικής και ταξικής μνήμης και αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές στην κατεύθυνση της ευρύτερης ανασυγκρότησης του ριζοσπαστικού και επαναστατικού κινήματος.
ένα αναρχικό φεστιβάλ βιβλίου σε κάθε πόλη!
από τα Βαλκάνια του εθνικισμού και του πολέμου
στα Βαλκάνια της αλληλεγγύης, του διεθνισμού, της αυτοοργάνωσης