Σχετικά με την εισβολή στο σπίτι του ολικού αρνητή στράτευσης Θ. Νεδελκόπουλου – 29-04-15

Την Τετάρτη 29/4 στις 9:00 το πρωί μπάτσοι εισβάλουν στο πατρικό σπίτι του συντρόφου και ολικού αρνητή στράτευσης Θάνου Νεδελκόπουλου, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Η αφορμή ήταν το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί για το αδίκημα της ανυποταξίας. Ο Θάνος Νεδελκόπουλος είναι ολικός αρνητής στράτευσης από τον Μάη του 2013, ενώ έχει γνωστοποιήσει τους λόγους της άρνησης του να καταταγεί στον ελληνικό στρατό με δημόσιο κείμενο, το οποίο μάλιστα έχει παραδώσει και στη στρατολογία Ιωαννίνων ήδη από τις 17 φλεβάρη του 20141.

Ίσως κάποιοι πίστεψαν ότι οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση σχετικά με τις συλλήψεις αντιρρησιών συνείδησης ή ολικών αρνητών στράτευσης θα σήμαιναν και μία διαφορετική αντιμετώπιση του αντιμιλιταριστικού κινήματος σήμερα. Ίσως κάποιοι -οι πιο αφελής από αυτούς- να αναρωτιούνται που πήγαν οι επερωτήσεις στη βουλή για το απαράδεκτο του να καταδικάζεται κάποιος παραπάνω από μία φορά για το ίδιο αδίκημα2 ή οι ανακοινώσεις για την κατάργηση του προστίμου των 6000 ευρώ3. Ίσως πάλι κάποιοι να μην κατάλαβαν πόσο κενή νοήματος ήταν η ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ (21-06-13) μετά την τελευταία σύλληψη του Λάζαρου Πετρομελίδη όταν έγραφαν ότι: “Κατά συνέπεια, όχι μόνο ζητάμε να αφήσουν ήσυχο το Λάζαρο Πετρομελίδη ύστερα από είκοσι χρόνια μισαλλόδοξων διωγμών εναντίον του και να σταματήσουν τις διώξεις σε βάρος όλων των αντιρρησιών συνείδησης, αλλά διαβεβαιώνουμε το στρατιωτικό κατεστημένο και την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ ότι από δω και στο εξής η σύγκρουση μαζί τους θα είναι διαρκής και αταλάντευτη. Τους διαμηνύουμε με τον πλέον καταηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα αφήσουμε την καταρρέουσα -δικομματική πλέον- κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου, την πιο ακροδεξιά και εθνικιστική από όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, να βυθίσει την Ελλάδα σε ένα σκοτεινό Μεσαίωνα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των συνταγματικών ελευθεριών.Ανταυτού η ιστορία συνεχίζεται με διώξεις για το ιδιο αδίκημα, όπως στην περίπτωση του Μιχάλη Τόλη που δικάζεται για 2η φορά στις 14 Μάη στα Ιωάννινα και επεκτείνεται με μπούκες σε σπίτια για ένα πλημμέλημα κάτι που ούτε η πιο ακροδεξιά και εθνικιστική από όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης” δεν έκανε.

Το είπαμε, όμως, και το ξαναλέμε, το κράτος έχει συνέχεια και υπάρχουν δουλειές που έχουν μείνει στη μέση. Η κυβέρνηση μπορεί να άλλαξε, η σημασία όμως του μιλιταρισμού σε καιρούς κρίσης όχι. Η γεωστρατηγική αναβάθμιση μέσω των αγωγών φυσικού αερίου και της αοζ παραμένουν το α και το ω για τα ελληνικά αφεντικά. Όπως επίσης τα επεκτατικά παιχνίδια εκτός συνόρων, η τόνωση του εθνικού αισθήματος, αλλά και η υποτίμηση των μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας. Σε όλα αυτά τα σχέδια, λοιπόν, ο στρατός έχει έναν εξαιρετικά κομβικό ρόλο. Σε μία τέτοια συνθήκη, προφανώς, δε θα υπάρχει χώρος από την πλευρά της εξουσίας για όσους επιμένουν να τον επιβουλεύονται. Οι απαντήσεις δε θα είναι διακυρήξεις περι ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνών συμβάσεων. Αυτό που περιμένει όσους αντιστέκονται είναι η αναβαθμισμένη καταστολή, ενώ αυτό που μένει για τους υπόλοιπους είναι η όλο και μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση των κοινωνικων σχέσεων.

Εμείς όμως θα συνεχίσουμε με ακόμη περισσότερο πείσμα να εναντιωνόμαστε σε κάθε μορφή μιλιταρισμού, με όπλα το διεθνισμό και την ταξική αλληλεγγύη. Είμαστε και θα είμαστε δίπλα σε κάθε σύντροφο που μπαίνει στο στόχαστρο της εξουσίας όσες φορές κι αν χρειαστεί.

Αλληλεγγύη στον ολικό αρνητή στράτευσης Θάνο Νεδελκόπουλο

1 Το πρωί της Δευτέρας 17-2-2014, κάποιες δεκάδες συντροφισσών και συντρόφων στήριξαν μια αντιμιλιταριστική παρέμβαση, κατά την οποία παραδόθηκε συμβολικά στους καραβανάδες της στρατολογίας Ιωαννίνων η παρακάτω συλλογική δήλωση ολικής άρνησης στράτευσης.

https://xupolutotagma.squat.gr/files/2014/02/Dhlosh_arnhshs_than_mits_kost_2_2014.pdf

 

150430 - allhleggyh ston 8.nedelkopoulo

 

το κείμενο σε pdf

 

Related Images: