11o Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου, Ζάγκρεμπ – 11 έως 12 Απρίλη 2015

10-11-12 Απριλίου 2015

 

ΤΟΠΟΣ: Zagreb Dance Centre, Ilica 10 (χάρτης)

Το φεστιβάλ υποστηρίζεται από την τοπική συλλογικότητα Food Not Bombs collective (Hrana, a ne oružje!)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Παρασκευή, 10 Απρίλη 2015

15:00 – 21:00
Έκθεση βιβλίων, εντύπων, εφημερίδων, περιοδικών…

17:00 – 18:00
Μετανάστευση, Σύνορα και Αντίσταση

Από όταν η Κροατία εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι μετανάστες που θεωρούνται “παράνομοι”, αντιμετωπίζουν τους ίδους νόμους και δομές εξουσίας όπως σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Κλείνονται σε στατόπεδα συγκέντρωσης και η ελευθερία της κίνησης -όπως και άλλες ελευθερίες- περιορίζεται σοβαρά ή τους απαγορεύεται. Από τη στιγμή που βρισκόμαστε στο σύνορο της ΕΕ και το κράτος θεωρείται σχετικά “φτωχό”, τέτοια θέματα αυξάνονται με ταχύτητα και επηρρέαζουν όλο και περισσότερα άτομα. Τα κροατικά media συστηματικά αδιαφορούν για το θέμα και το ακτιβιστικό μας κίνημα δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά για να δημιουργεί συγκεκριμένη πίεση. Η κύρια μας στόχευση είναι να εργαστούμε κατευθείαν με αυτούς που είναι τα θύματα της κατάστασης, αλλά έχουν τη δυνατότητα και βρίσκονται εκτός των τειχών και να ασκήσουμε πίεση προς την κατεύθυνση του κλεισίματος τους στρατοπέδου συγκέντρωσης του Ježevo.

18:00 – 18:30
Παρουσίαση του ποδοσφαιρικού συλλόγου Zagreb 041

Το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας με αυστηρή τοποθέτηση ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό και όλων των ειδών τις διακρίσεις. Ενα σωματείο που λειτουργεί από τα μέλη του και στο οποίο είμαστε όλοι ίσοι. Πως μπορείς να είσαι ενεργός στην τοπική κοινότητα, να ενσωματώνεις πρόσφυγες και να περνάς και καλά κάνοντας όλα αυτά; Μέλη του συλλόγου θα παρουσίασουν πως τα καταφέρνουν με το άθλημα -το οποίο είναι συχνά συνδεδεμένο με εγκληματικές δραστηριότητες, διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος-, πως δείχνουν τα δόντια τους ενάντια στο σύστημα και παλεύουν ενάντια στο μοντέρνο ποδόσφαιρο.

18:30 – 20:00
Δεν είμαστε Charlie!

Συζήτηση σχετικά με την εξέλιξη των πολιτικών κινηματων στη Γαλλία μετά το 2003, καταλήγοντας στην παρούσα πραγματικότητα της καταπίεσης και της κατασκευής φόβου. Δεν είμαστε Charlie!

Σάββατο, 11 Απρίλη 2015

10:00 – 20:00
Έκθεση βιβλίων, εντύπων, εφημερίδων, περιοδικών…

15:00 – 16:00
Ούτε σχολεία, ούτε αφέντες!

Ας δούμε όλοι μαζί πως το σχολείο είναι απαραίτητο για μια κοινωνία που βασίζεται στην κυριαρχία και στην εκμετάλλευση. Ας μιλήσουμε για τις εμπειρίες μας σαν παιδιά, ας μιλήσουμε για την προοπτική να μη στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο, ας μιλήσουμε για τις ανάγκες μας και τις ανάγκες των παιδιών, ας δούμε τι κρύβεται κάτω από την ιδέα της “εκπαίδευσης”, ας μιλήσουμε για την καταστροφή του σχολείου!

17:00 – 18:00
Δυτικός vs. Ανατολικός Ακτιβισμός / Βαλκανικές πραγματικότητες

Μικρή παρουσίαση των στεκιών/ελεύθερων κοινωνικών χώρων και ομάδων στη Ρουμανία, ακολουθούμενη από συζήτηση σχετικά με εμπειρίες με ομάδες από τη δυτική Ευρώπη. Πάνω στις πολιτισμικές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυτικές “πεπατημένες” συνταγές οργάνωσης και στις καθημερινές πραγματικότητες της ανατολικής Ευρώπης και του Βαλκανικού χώρου.

 

18:00 – 19:30
Μιλιταρισμός και αντιμιλιταρισμός στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για τους άντρες ηλικίας μεταξύ 18 και 45 ετών, παρά το ότι όλες οι γειτονικές της χώρες είναι είτε μέλη είτε υποψήφια μέλη της Ε.Ε. ή/και του ΝΑΤΟ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιός είναι ο ρόλος του ελληνικού στρατού σε ότι αφορά σε κρατικά ζητήματα, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά; Πόσο σημαντικός είναι ο στρατός για τον ελληνικό καπιταλισμό; Ποιά είναι η στάση των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών/κοινωνικών κινημάτων απέναντι στο στρατό; Τι είδους αγώνες διεξάγονται σήμερα ενάντια στο στρατό; Είναι ενεργά αντίθετοι στο μιλιταρισμό οι αναρχικοί/αντιεξουσιαστές;

19:30 – 20:00
Παρουσίαση του βιβλίου “Φασισμός χωρίς σβάστικα”

Κυριακή, 12 Απρίλη 2015

10:00 – 15:00
Έκθεση βιβλίων, εντύπων, εφημερίδων, περιοδικών… Κάπως έτσι κλείνει το 11ο Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου.

 

_______________________________________________________
http://www.ask-zagreb.org/program2015engleski.htm

https://athens.indymedia.org/post/1542708/

Related Images: